Tizenkét jótanács, hogy elkerüljenek a vírusok

Written by in Tippek-trükkök on .

Tizenkét jótanács, hogy elkerüljenek a vírusok

Használj profi védelmet!

Ha óvszerből, gyógyszerből, autóriasztóból nem használnál ingyenest, akkor vírusvédelemből miért? Védd magad neves gyártók komoly termékeivel, amelyek teljeskörű, naprakész védelmet biztosítanak. Ilyen például az ESET, Panda, Kaspersky, G-Data, F-Secure. Ha nem tudsz választani, kérj segítséget egy szakértőtől.

Tartsd naprakészen a számítógéped!
A frissítések, javítócsomagok, új verziók többek között azért készülnek, hogy a támadásra lehetőséget adó programhibákat, lyukakat kijavítsák. Ha nem tartod frissen a géped, könnyebben jutnak be a kártékony programok.

Böngéssz gyanakvóan!
Ne látogass ismeretlen oldalakat, csak mert a barátnőd átküldte a linkjét „Tündéri, ugye?” megjegyzéssel.
Ne kattints gyagya reklámokra, akár szükséged van fogyásra, qkiméret növelésre, álompasira, akár nem!
Óvatosan használj online szolgáltatásokat (online játék, kvíz, iq teszt, stb.)!

Ne dőlj be Spam leveleknek!
Tudjuk, hogy hihető Kim Hwong levele, melyben 5.000.000 Eurós lottó főnyereményről értesít, (főként hogy sosem lottóztál,) de hidd el, nem érdemes a linkre kattintani.
Megjegyzés: Légy óvatos, mert egyes vírusok a barátaid nevében küldenek levelet!

Ne nyiss meg ismeretlen mellékleteket!
A hagyományos mellékletek ismert, pl. xls, doc, pdf kiterjesztésűek. A kártékonyak dupla kiterjesztéssel próbálnak becsapni (pl. free_voucher.pdf.exe). Ha exe, vbs, js vagy egyéb fura kiterjesztéseket látsz, meg ne nyisd! Zip, Rar, Arc kiterjesztéseknél légy gyanakvó! Ezekbe szokták tömöríteni (elbújtatni) a káros programokat.

Ne akard megváltani a világot!
A „küldd tovább és nyersz”, „oszd meg és szerencse fog érni”, „segíts minket…” típusú üzenetek zöme mögött nem jószándékú aktivisták vannak. Ha nem figyelsz, hamar bekerülhetsz egy spam adatbázisba és onnan már egyenes út vezet az 5.000.000 Eurós főnyereményhez!

Ellenőrizd a weboldalak hivatkozásait!
Mielőtt egy linkre kattintanál (főként levélben!), menj rá az egérrel és ellenőrizd az URL-t. Ha nem arra a domain-re mutat, amit a levél alapján vársz, akkor inkább ne kattints rá.

Ellenőrizd a levél feladóját!
Ha levelet kapsz az info@paypal.com-ról, a support@otp.hu-ról hogy ellenőrizd az egyenleged, akkor jobb, ha gyanakvó vagy. Nézd meg, hogy milyen e-mail címről adták fel és ha nem paypal.com/otp.hu, akkor épp most próbálják kicsalni a személyes adataidat. Jobb, ha törlöd az üzenetet.

A jelszó nem cigi! Ne osztogasd!
Használj jelszót, ahol csak lehet! Főként a felhasználói profilodnál! (Itt nem az „123456”-ra gondoltunk, hanem J3L5z0! –ra, ugye érted.) Változtasd rendszeresen és senkinek ne add ki.

Minden kütyü számít!
Hiába véded ezerrel a géped, ha a telefonodban el van mentve a Facebook/Wifi/Dropbox/OneDrive jelszavad, és minden benzikút Free WiFi-jére felcsatlakozol. Légy notebook, mobil, tablet használata közben is éppolyan gyanakvó, mint a céges számítógépnél.

Ne csatlakoztass ismeretlen eszközöket a géphez!
SD kártya, mobil, fényképezőgép, pendrive. Csak néhány dolog, ami magában nem fertőz, de a tárában megbújhat egy fertőzött gépből származó vírus. Ha idegen eszközt csatlakoztatsz, először ellenőrizd a tartalmát egy vírusirtóval.

Mentsd az adataidat!
Nem győzzük hangsúlyozni, hogy rendszeresen MENTENED KELL a PC-d, mobilod adataid. Fertőzés után az „Épp tegnap akartam menteni…” és a „Miért nem szólt senki, hogy van ez a sz*r…” már nem hozza vissza az adatokat.
Ha már itt tartunk, a vezérlőpult\rendszer\rendszervédelem alatt most azonnal kapcsold be a Rendszer-visszaállítást. Életet menthet!

És egy kis adalék: Ha azt hiszed, hogy a géped rendben van, csak mert nem sípol/nyávog/villog, hogy vírusos, akor tévedsz. A kártékony programok  legtöbbje igyekszik elrejtőzni és csendben tenni a dolgát, úgyhogy légy óvatos és VÉDD MAGAD!


Last update: Jun 09, 2016

Comments

Leave a Comment

Leave a Reply

Verification code
Notice: Undefined variable: smartSupp in /home/nod32/public_html/vqmod/vqcache/vq2-system_modification_catalog_view_theme_default_template_common_footer.tpl on line 54
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz